marți, 8 noiembrie 2011

UnGuru-mesteru' casei?

În timp ce ţopăiam monopod prin frumoasa-mi locuinţă,în tandem cu ceea ce s-ar putea numi aparatul meu locomotor,o întrebare exersează dansul "Fetelor de la Capîlna" pe respectabila-mi scoarţă cerebrală,în modul "acu' ies,acu' nu ies!"...pîn' la urmă,iaca:dacă Ramakrishna Paramahansa(1836-1886) ar fi apucat eRepubliku',oare ar mai fi zis că "Bărbierul nu poate să facă şi pe medicul"?!...Pen'că,iaca,micii filozofi din eR au găsit de cuviinţă să facă o alăturare un picuţ ciudată:guru şi,în cazu' meu,fitter!Or fi vrut să-l contrazică pe maestrul bengalez,sau au băgat mîna-n şapca şi au ridicat mărgica pe post de perlă?!
Hmm,da' dacă au dreptate?Ia să purcedem la o analiză mai amanunţită,să vedem dacă termenii sunt chiar aşa antagonici cum par la prima vedere:
guru, s.m.(peior., pub.) 1. escroc de mare anvergură specializat în manipularea în masă a credulilor sub masca unei ocupaţii sau a unei activităţi cu pretenţii ştiinţifice.
Fitter=instalator,montator,ajustor,mai simplu meşter bun la toate!
Pîn'aci,lucrurile se pupă,instalatoru' fiind şi el un escroc ce manipulează ,tot sub o mască!De chiuvetă!Şi,susţinînd că prestează activităţi ce necesită eforturi supraomeneşti ,îi taxează fără jenă pe creduli!

Mai departe...Religia Sikh(o fo' prima la gugălit,d'aia o vom folosi ca şi paralela :D),are zece guru. Fondatorului Guru Nânak i-au urmat nouă maeştri umani succesivi, iar al zecelea, Guru Gobind Singh, a fost proclamat, la moartea sa, ca "guru perpetuu al credincioşilor sikh".
I-auzi ia...:"Nouă meşteri mari,calfe şi zidari,cu Manole zece,care-i şi întrece"!...iaca,se potriveste manuşă,hai noroc Manole,bem o ţuică la chenzină!!

Elementul cel mai important şi mai aparent la adepţii religiei sikh este turbanul de o formă specială. Această tradiţie a fost iniţiată de Guru Nânak. Ceilalţi nouă guru îi încurajeză pe credincioşii sikh să urmeze această tradiţie.
Aha,păi si Manole al nost' cu ai săi ciraci,poartă cu măndrie salopeta!Cu burtă şi crăpături în locuri diverse!Second hand!Ca semn distinctiv,emblema de la Mercedes,chiar dacă desfundă bude(de unde drac' au toţi acelaşi fel de salopete,rămîne un mister)!Şi ,dacă vorbim de tradiţie,ehe,totdeauna vor fi nouă meşteri care să încurajeze!Pe al zecelea,în timp ce munceşte!

Dacă Guru Gobind Singh a introdus o formă specială de botez, denumit "Amrit", ca element al disciplinei sikh ,iacătă că şi şpeţialiştii noştri au o formă de botez:"aldămaş",iar tu,ca şi client musai să-l respecţi,dacă nu vrei să cunoşti instrumentul disciplinar din dotare,pre numele său "Cazmaua" (sau Flegma,dupa caz si posibilitati)!
Scrierile sikh prezintă concret Nirvana ca fiind un fel de paradis, unde credincioşii sikh vor primi răsplata veşnică pentru credinţa şi dragostea lor faţă de Dumnezeu.
Absolut corect,orice instalator care se respectă visează la un paradis fără defecţiuni,unde să-şi ia (doar) răsplata pentru jertfele zilnice aduse zeului Bachus !

Guru Nânak dezaprobă ascetismul rigid al brahmanilor de a expune focului unul dintre membre, de a sta mereu în apă, de a posti, de a îndura frig sau căldură mare, de a se culca pe un pat cu piroane, de a ţine un braţ în aer pâna ce se anchilozează...Ţucu-te-aş,nici în Codu' Muncii nu zice mai fain şi mai pe placu' instalatorului!Pe bune,cre' că mai avea ceva cîlţi prin pozunare nenea ăla!

Într-o singură privinţă se contrazic fitter-ii cu guru(dau o bere celui ce-mi zice pluralu':D) Guru Nânak spune că "Numai aceia care trăiesc din roadele muncii lor sunt pe drumul adevărului"!...."Mai dă-te dreacu'" i-ar zice Manole,arătîndu-i deştiu'!

Deci,pin' la coadă,au cam potivit-o !Ş'apoi,dacă şi aşa ne place să ne-nfoiem precum curcanii cu cheptu' plin de medalii...dacă ne place să credem că din curu' nost' zboară vrăbiile şi dacă trăim cu impresia că suntem unici deţinători ai adevărului, bag de samă că înc'un titlu pretenţios acăţat la fişa de cadre e bine venit şi meritat...chiar dacă-i numa' titlu'...!



Hai să ne-auzim instalatori!

 C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu