joi, 25 octombrie 2012

Domnul Acelasi...



Psihofizica fricţiunilor dintre păturile suprapuse şi sufletul colectiv; studiu principial exhaustiv asupra cauzelor luptelor sociale, în două părţi:


Partea întîi:

UN NENE stă pe peron în faţa ghezăşului şi se holbează la plăcuţa pe care inscripţia "Complet" arată că nu se mai pot urca decît cel mult zece inşi; brusc se agaţă de mînerul de la intrarea-n vagon şi, cu fruntea lipită de miile de cadavre care zac presate pe platformă, începe a străfiga: " Ce vorbă-i aia, că nu mai e loc?! E loc destul, poftiţi de vă mai strîngeţi bendeurile oleacă! E o porcărie să nu-l lăsaţi pe om să se urce cu voi; am exact aceleaşi drepturi ca şi voi, cei care-aţi urcat deja!...Domnu', scuzaţi că v-am călcat pe cap, da' aşa-i în vreme de război! Dacă nu se poate altfel, o să ne cucerim drepturile cu forţa! Dacă cei de la conducere tolerează ca unii să se poată urca şi alţii ba, atunci o să facem noi înşine ordine! Îţi inchipui că eu n-am baiuri la fel de importante şi urgente ca tine? Că tu te-ai urcat cu o staţie înaintea mea puţin îmi pasă; asta înseamnă că oricum ai călătorit destul! Hai, dă-te jos! Poţi să turui cît vrei- aici nu-i vorba să stabilim cine şi-a ocupat locul mai devreme sau mai tîrziu, profitînd de protecţia cine ştie cui! Aici e vorba să vedem cine are puterea să-şi menţină locul pe care l-a ocupat! La o parte din calea mea! Jos conductorul! Jos burtoşii! Trăiască revoluţia! Jos guvernul!"

Printr-un salt extraordinar se înghesuie-n vagon! Ghezăşu' porneşte în timp ce piese defecte desprinse din cadavrele inutile de pe platformă se-mprăştie care-ncotro!


Partea a doua:

În statia urmatoare, ACELAŞI NENE, care cu eforturi disperate a ajuns cocoţat pe platformă, se adresează ocos mulţimii ce se-nghesuie să urce: " Dar...domnIlor! Domnilor!!!... Pentru Dumnezeu! Nu vedeţi că nu-i loc nici să arunci un ac?! Se prăbuşeşte sub noi platforma! Nu vă-nghesuiţi ca animalele! Unde este demnitatea umană?! Chiar vreţi să călcaţi pe cineva pe cap pentru a putea urca?! Domnilor, e musai să respectam ordinea, altfel se prăbuşeşte tot ceea ce prea înţelepţii au reuşit să creeze în interesul dezvoltării noastre, bineînţeles în limitele dispoziţiilor legale! Răbdare, domnilor, răbdare! Aşteptaţi ghezăşu' următor! Aşteptarea paşnică şi sistematic executată îşi va arăta cu siguranţă roadele: vom avea un viitor mai frumos, dar, fireşte, numai în limitele bunului simţ. Să ne gîndim, domnilor, la occidentul civilizat! Să ne plutească-n faţa ochilor marele exemplu al Germaniei! În numele naţiunii vă somez, domnilor, să vă disparaţi în bună pace unul de lîngă burta altuia şi să aşteptaţi următorul tren! Trăiască preaiubitul nostru conductor, care în aceste zile grele conduce trenul nostru cu o înţelegere atît de plină de înţelepciune! Trăiască guvernul!"


'Ai să ne-auzim (ne)oscilatori!

C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu