marți, 1 noiembrie 2011

SÎC-SÎC!

Anii '70!Iarna!Anotimp în care ,dacă omu' n-are de băut,dospeşte teorii!De la gura sobei,Fred Hirsch băsneşte o teorie,din calitatea lui de economist(la cîţi pricepuţi patroni sunt p'aciulea,sigur au auzit de el)!Nea Hirsch zice că există două tipuri de bunuri: bunuri normale si bunuri poziţionale. Bunurile normale pot fi produse în cantităţi nelimitate. Pe de altă parte, bunurile poziţionale sunt dependente de ceilalţi membrii ai societăţii. A te bucura de ele depinde de măsura în care ceilalţi nu le au!Aşa o fi,că prea o spune cu foc!Şi oricum,neprivind viaţa prin portofel,nu mă sinchisesc a-l contrazice!

Se pare că printre angajaţii ce-ascultau la gaura cheii,ar fi fost şi-un Ghiţă de'al nost',care a tradus respectiva teorie aşa cum i-a dictat vocea străbunilor şi spiritul mioritic:"ce-are baba n-are moşu",sau,mai aproape de înţelepciunea oboreană:"sîc-sîc,a mea-i mai mare!"
Repatriindu-se,Ghiţă-al nost' e pus pe fapte mari!Conform ideii "Chelnerul care dă afară muştele din cafeneaua poeţilor înseamnă că-i musai vreun expert în Baudelaire",idee rea,da' bine -nfiptă în mintea lui înfierbîntată,se gîndeşte să aplice în zona noastră 'a balcanică ceea ce crede, cu tărie, că a învăţat!

Cu stupoare candidă ,realizează că lucrurile alea noi învăţate peste ocean,nu-s chiar aşa de proaspete în peisajul autohton!Ba din contră!Stînd şi buchisind în bibliotecă,încercînd să se lămurească ce-i cu teoria cozii ridicate,îşi dă seama că lăudaroşenia gratuită-i tradiţională la rumâni!Ba,chiar începe a-l bănui şi pe Fredi c-ar avea niscai rădăcini balcanice!

Şi cum să nu intre bietul om la bănuieli,cînd,prin hrisoave şi fiţuici dă de tot felu' de ziceri care mai de care mai ţanţoşe:de la... " la noi sunt codrii verzi de brazi"(mde,la alţii brazii or fi albaştri),"românu' are 7 vieţi în peptu'-i de aramă"(a pe dracu',neam de mîţe)..pînî la "am bani de vă pot călca pe cap","mândra si falnica noastra natiune sa se ridica înca odata, sa se scuture de praf si sa îsi reia rolul de fauritor al vietii si istoriei e-mondiale", etc!
Acu',Ghiţişor ăsta nu tre' condamnat prea tare!El ştie că toate noroadele au poveştile lor, legendele lor menite a le aţîţa mîndria.Şi atîta timp cît nu se dă cu mucii-n fasole (oxervaţi ieleganţa iesprimării,nu degeaba a umblat omu' prin ţări străine…), e bună şi cîte-o-mbăţoşare cu iz naţionalist…Da',parcă un picuţ de moderaţie,n-ar strica!

Ieşind el din bibliotecă şi trecînd pe la boldă să-şi ia tainul de jinars,îl pune necuratul să cumpere şi-un braţ de jurnale,pasă-mi-te să afle ce-a mai fi nou,că de ălea vechi era sătul!Răsfoindu-le,parcă i-ar fi dat cineva cu leuca-n cap:aceleaşi aserţiuni sforăitoare subliniate de atîta amar de vreme şi la modul cel mai fastidios,ba chiar şi cu vagi manifestări vecine cu Tourrette!
Sătul de tot şi toate,amarît pînă-n rărunchi,stă şi priveşte la o herghelie de cai!Şi tare se mai minunează cînd vede cît de fericiţi zburdă caii ceia,bucurîndu-se de libertatea oferită de cîmpul de la marginea satului!

Păi,las'să se minuneze,dacă s-o băgat argat la un economist...poate ,dacă ar fi stat pe lîngă altcineva(să zicem Dale Carnegie :D),ar fi învăţat că“nu există cal nefericit sau pasăre deprimată! Unul din motivele pentru care păsările şi caii nu sunt nefericiţi este faptul că ei nu încearcă să impresioneze alte păsări sau alţi cai."!

Hai să ne-auzim lăudători!



"Eu de cîte ori aud Manowar,îmi pare că-s călare p'un cal alb şi chiar mă cred războinic!"

 C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu