marți, 1 noiembrie 2011

Lebensraum

Teza principală a teoriei Lebensraum-ului e că popoarele, pentru a se dezvolta, au nevoie de un spaţiu vital şi că întreaga istorie a omenirii este o luptă a statelor şi naţiunilor pentru a cuceri sau menţine spaţiul de care au nevoie. Friedrich Ratzel,Rudolf Kjellen ,Karl Haushofer sustineau teoria asta!Teorie eronată dacă ţinem seama că n-au apucat să cunoască realităţile eRepublikane!Iaca traducerea tezei lebensraum în varianta moldovenească,adicătelea:
"
" Cum să ne-mpodobim şi să ne despodobim locuinţa în doi timpi şi trei mişcări!"

ÎMPODOBIREA:

Buuun,aşadar se ia una bucată popor şi i se caută un tarîm considerat de unii de vis(nu comentăm criteriile,tov. Zeus are întotdeauna dreptate)!Prin bunavoinţa agenţiilor imobiliare patronate de admin,se gaseşte spaţiul aferent visului...în prealabil se calculează suprafaţa necesară în funcţie de mărimea poporului,luîndu-se în calcul şi posibilităţile de dilatare ale tărtăcuţelor atinse de fierbinţeli!Şi cum orice lucru trebuie să poarte un nume,i se va spune Moldova!eMoldova!
Odată rezolvată problema tarîmului,se aşeaza cu duhul blîndeţii(cam cum pui pescutii în acvariu,nu le dai drumu' din pod,că le zdruncini creieraşii),avînd mare grijă ca distribuţia oamenilor să fie relativ uniformă în preafrumoasa ţară,nu prea aproape unii de alţii(pentru a nu-şi mirosi transpiraţiile),da' nici prea depărtaţi(pentru ca flegmele amicale să nu necesite eforturi mult prea mari)!Toată lumea-i fericită şi cu lacrimi pe obraz!O perioadă!
Ca orice spaţiu limitat care se respectă,şi multpreafrumoasa noastră ţară avea vecini!Vecini cărora ,înmulţindu-se iepureşte,nu le mai ajungea spaţiul vital cu care au fost dotaţi la marea facere...drept urmare,le-au încolţit gînduri rele de expansiune!

Tov. Zeus,apelînd la serviciile aceleiaşi companii imobiliare,încearcă redecorarea exageratdefrumoasei ţări cu vecini-prieteni!Printr-o campanie publicitară agresivă,cu bannere gen:"Primii care achiziţionează un imobil în ansamblul "Chişinăul fericit" primesc cadou un tanc q5",sau cu lozinci de înduioşare a vecinilor fraţi "Veniţi că ne manîncă lupu'" se evită nenorocirea de a deveni parte dintr-un spaţiu vital proprietate ros-verde!Tov. Zeus era mai fericit decît Fram cînd a văzut prima oară Aurora boreală!Chiar,din neatenţie,îl atinge cu fulgerul pe Jupiter,care-i arată elegant degetul!Dîndu-şi seama că e posibil să se umple de ocări,Tov. Zeus işi ia un cocediu de odihnă...unde altundeva decît în spaţiul vital zeiesc,adică Grecia!eGrecia!

DESPODOBIREA:

După o perioadă de relativă acalmie,dar guvernată cu ochelari nemţeşti produşi de firma "Ordnung und Disziplin",fantasticdefrumoasa ţară începe a se confrunta cu o problemă!Populaţia se-nmulţeşte într-o zi precum a altora-n zece!Cîte-un prunc şi restu' poze,da' nu ăsta-i baiu'!Spaţiul vital devine tot mai neîncăpător!
La fel ca şi protagonistul masculin din nenumăratele filme de acţiune, care dispare la mijlocul filmului,Tov. Zeus se-ntoarce să salveze situaţia!Dezamăgit că nu e primit cu urale,apelează la arma secretă:fulgerul globular!Optic!În combinaţie cu etalarea chiloţilor pe bulivar,efectul întrece aşteptările!
Vecini-prieteni îsi întorc spatele,vecini-fraţi se atacalasuspensoare!Oameni-prieteni,oamen i-fraţi dispar..rămîn doar vecini!Aerul devine irespirabil!Încet-încet spaţiul vital al Înultimulhaldefrumoasei ţări va redeveni mare!Oamnenii,ba!
Între timp,Tov. Zeus urcă dealu' cu Crucea Sacrificiului în spinare , va fi răstignit mediatic si va lua asupra lui păcatele familiei(sau Famigliei,cum doriţi)!Tov. Zeus este paratrăznetul clasei politice actuale. Aşa şi-a dorit el şi i-a ieşit. Altele nu i-au ieşit,şi asta ...cu brio!

Dar eu,simplu contribuabil al imposibildefrumoasei ţări,ce vină am?!De ce trebuie să-mi pută şi la mine-n ogradă?!Ia ,vă rog, cer respectarea spaţiului vital personal-la urma urmei e un drept fundamental al omului!Păstraţi chiloţii răhăţiţi pentru nările proprii!

 C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu