marți, 8 noiembrie 2011

[ce faci bade,stai şi cugeţi?] Brevete [Ba,numa' stau]

În adîncul sufletului,am fost întotdeauna convins că,dacă mi s-ar da mînă liberă,aş fi un inventator genial,total diferit faţă de cei cunoscuţi pînă acum!Vechea şcoală nu are nimic în comun cu mine;Edison,Marconi,Bell,lucrau după un şablon-analiză şi sinteză,pentru rezolvarea unor lucruri practice!
Mie altceva îmi fîlfîie prin cap,ceva care să dea o noua orientare în domeniul invenţiei şi al misiunii acesteia!Acea şcoală al cărei prim apostol simt că aş fi devenit,consideră invenţia un scop în sine,fără aplicaţie la necesităţi sau urmărind scopuri meschine!Aş putea-o numi orientare artistico-individuală în domeniul invenţiilor!

Dar,ce mai tura-vura,iegzemplele sunt cea mai bună demonstraţie!
Idolul meu,maestrul demn de urmat e,de pildă,acel suflet avîntat,unul din înaintaşii mei(care,fapt semnificativ,a murit într-o mare sărăcie,fără ca posteritatea,lipsită de întelegere şi nerecunoscatoare,să-l preţuiască nici pînă azi),inventatorul bătăturilor artificiale,care dor exact ca cele naturale!Din păcate,n-a avut niciodată bani pentru fabricarea modelului invenţiei;şi-a irosit zadarnic mersul picioarelor purtînd tot bătăturile veritabile chiar şi atunci cînd şi le-a dus pe cealaltă lume!

Mai jos,am placerea să vă prezint cîteva din ideile mele-sub rezerva priorităţii brevetului-pentru a vă da posibilitatea să vă preparaţi modelele voastre,dar,mai ales,pentru a vă îmboldi să nascociţi şi voi astfel de invenţii!

1)Aparat de amuţit ceasul deşteptător:-ştim cu toţii că cele mai frumoase vise sunt întrerupte abrupt şi neplăcut de sunetul strident al ceasului deşteptător!Ei bine,aparatul de care vă vorbesc este menit să capteze acel sunet,şi este format dintr-un ciubăr capitonat, cu capac,în care aruncăm ,iritaţi,ceasul cînd începe să sune!Un mesaj adecvat situaţiei va fi inscripţionat în interiorul ciubărului,motiv de reflecţie pentru respectivul(ceas),poate a doua zi tace şi nu se va mai zbuciuma atîta întru deşteptarea noastră: "Si tacuisses, philosophus mansisses”!Poate chiar ţine cont de el!

2)Veioza pîlpîitoare:menită a zădărnici prostul obicei de a citi în pat,îndată ce e aprinsă,veioza începe să fileze,făcînd imposibilă orice lectură!Dar,cunoscînd principiul" ai carte,ai parte",avem ocazia să citim la masă,în speranţa că vom fila măcar o quintă!

3)Şifonier cu talpa dublă,prevăzut cu picioare şi sus pe capac!Cînd se umple sus de praf nu mai trebuie curăţat,îl întoarcem cu curu' la deal!Chestie care ar trebui să ne fie familiară!

4)Lănţug pentru pălărie:-ataşat cu doi nasturi de o parte şi de alta a borului pălăriei,în momentul cînd o scoatem(pălăria),se poate folosi pe post de traistă!Existînd pericolul ca ăi mai hăbăuci să poarte pe cap o sacoşă neaoşă,sfatul meu este să găurim toate plasele din dotare,cel puţin să nu orbecăim pe drum în mijlocul zilei!

5)Lighean de alarmă:-o covată oarecare,umplută cu apă şi prevăzută cu savonieră,aşezată în apropierea intrării în casă,în aşa fel încît cel ce prestează hoţia să o poată observa!În caz că oţul doreşte să facă o baie reconfortantă la picioare după munca depusă,covata începe să sune,alarmînd casa!Dacă nu se spală,nu sună!

6)Busola cu capac sudat:- axată pe ideea că "toate drumurile duc la Roma",busola asta va avea capacul bine sudat şi va fi pentru uzul bagabonţilor şi turiştilor,cărora şi aşa nu le pasă unde se află punctele cardinale!Chestia-i că pot răcni, mîndrii nevoie mare, că au busolă!

 
'Ai să ne-auzim inventatori!

 C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu