miercuri, 26 octombrie 2011

Mitul bolovanilor...

Zic bătrînii că frumuseţea adevărată nu stă etalată pe tarabe!Musai să le dau dreptate,că n-or fi îmbătrînit degeaba;ş'apoi,în sprijinul acestei afirmaţii vine nimeni altcineva decît Mama Natură,cu ajutorul unui avocat de seamă:Muntele Cindrel!La fel ca şi colegii lui de"breaslă",si Cindrelul nu lasă privirea superficială să îi descopere amploarea!Însă,văzut şi cercetat de-aproape, apare aşa cum este în realitate: atractiv, chemator,plin de istorie...
  Printre diverse culmi,se află Măgura Cisnădiei,nu foarte-naltă(1 304 m),dar de o frumuseţe şi o linişte rar întîlnite!Pe lîngă plaiurile domoale acoperite de păşuni ce-nconjură culmea Măgurii, pădurile de stejar şi fag întregesc un peisaj de poveste!Din inima muntelui izvorăşte un pîrîu cu ape cristaline:Pîrîul Argintului!Valea prin care îşi poartă apele repezi este numită Valea de Argint;se spune că undeva, la poalele munţilor din zare, s-ar fi aflat mine de argint pe care dacii, ca să nu cadă în mîna invadatorilor, le-ar fi surpat, şi nimeni nu le-a putut găsi pîna în ziua de azi!Bag sama că de-atunci păstrăm bunele obiceiuri de distrugere!

Valea asta,pe lîngă legende,mai are ceva de-mpărtăşit: calcare cretacice!Pe întelesul tuturor,nişte bolovani imenşi,proveniţi(zic specialiştii) din Marea Neocretacică,iar fosile de stridii,hipuriţi, arici şi stele de mare au fost identificate pe întregul areal !Ăl mai vestit bolovan este un monument al naturii de valoare paleontologică,are o formă oarecum bizară,d'aia-l şi cheamă “Piatra Broaştei”!
  La capătul Văii de Argint,se află Cisnădioara,un adevărat sat de munte, înconjurat de păduri,cu gospodăriile săseşti în stil vechi ce(încă) îşi păstrează specificul amplasate pe malurile Pîrîului de argint("Silberbach"),şi cu un deal în spatele satului!
Dealu' ăsta,pre numele lui de botez Dealul Sf. Mihail,ţine ceva ascuns privirilor :Cetatea cu bazilică în stil romanic!Unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania, printre cele mai vechi din aceste părţi ale ţării, atestată documentar la 1223, cînd Magister Goulinus o donează Mănăstirii cisterciene de la Cîrţa!
Situată pe vîrful unui deal împădurit,cu ziduri de piatră groase de pînă la 6 metri,şi păstrată în condiţii excelente,interiorul bazilicii adăposteşte monumentele funerare ale ofiţerilor şi soldaţilor germani şi austro - ungari căzuţi în luptele din jurul Sibiului în toamna anului 1916.
  De la poalele dealului,silueta cetăţii se vede maiestuoasă printre copaci,enigmatică şi tăcută, aruncînd de sus priviri suspicioase!Ca să nu o sperii sau să o mînii,urci treptele una cîte una, apropiindu-te cu grija omului venit în vizită, atent să nu strici ceva!

 În curtea cetăţii,din loc în loc, bolovani de piatră rotunzi amintesc de vremurile de asediu, cînd localnicii îi foloseau pentru apărare, aruncîndu-i de sus, de pe ziduri, în asediatori!Dacă atacurile erau pe nepregatite,dădeau cu pietroaie în cine nimereau,prieten sau duşman...nu conta,cetatea trebuia apărată!Legenda spune că tinerii aspiranţi la însurătoare,erau obligaţi să care bolovani de v'o 100 de kile în curtea cetăţii pentru a-i depozita şi arunca la vale, în caz de asediu! Astfel, tînărul(căruia probabil că nici nu-i dăduseră tuleii) îşi dovedea puterea şi asigura familia fetei că este vrednic de a întemeia un cămin(adicatelea "îşi putea arăta mîndru,părul de pe chept")!

Ca o dovadă a transformării legendei în obicei,găseşti pietre proaspete de diferite dimensiuni,colorate elegant cu spray de către mucoşi talentaţi,multicolore,pasă-mi-te ca să se ştie fiecare cataroi cui este destinat!Şi ,la fel ca în vechime, să-i zvîrle cu ochii-nchişi...pentru apărarea cetăţii!
Încet-încet,cu retina încărcată de detalii ce-ar putea să-i convingă şi pe alţii că merită să viziteze acest loc, părăseşti cetatea închizînd cu grijă poarta dupa tine, lăsînd lucrurile aşa cum le-ai găsit, pentru viitorii musafiri...hm,nedrept de puţini  la număr!


 C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu