marți, 20 septembrie 2011

Königstein

Asa pe la-nceputul martisorului din 1938,o sama de ministrii din acea perioada,plictisiti de monotonia strazilor Micului Paris si sastisiti de gazele provenite din "esapamentele" trasurilor ce (înca) tropaiau prin Capitala,s-au hotarît sa dea o raita prin patria ce,cu mîndrie ,o guVernau!La un moment dat,tot umblind ei bezmetici si fara nici o tinta, nebagînd de seama ca de mult au trecut de poarta de legatura între Transilvania si Valahia,ajuns-au într-o localitate cu particularitati bizantine si cu niste localnici ce-i priveau cu respect dar demnitate!Mde,muntenii aspri,(despre care se spune c-ar fi urmasi ai unor comandanti din Legiunea XIII Gemina),obisnuiti fiind cu oameni si evenimente ce au marcat istoria satului,n-or cadea pe spate la simpla prezenta a unor cusme domnesti!Pen'ca, da,musai sa subliniem , Zarnestiul este un loc încarcat de istorie,iar dovezile în acest sens le gasesti la tot pasul:Biserica Sfîntul Nicolae,ctitorita de Neagoe Basarab...Schitul de la Coltul Chiliilor,loc unde,în vremuri de primejdie,populatia-si gasea adapost,monumente închinate eroilor din Primul Razboi mondial...Crucea Brîncoveanului,despre care se crede ca a fost dedicata victoriei coalitiei antiimperiale din 1690 de la Zarnesti- Tohani...Biserica Evanghelica(1910),Biserica Catolica((1926),Biserica Reformata(1923)...!Hm,uite ca se poate,culturi si culte-amestecate,dar care pot convietui pasnic întru propasirea micii comunitati din Zarnesti!
Iesind din sat,ministresii au mai avut parte de o surpriza -o zona ce nu parea facuta dupa tiparele cunoscute:parca de nicaieri,tîsnea brusc catre cer un lant muntos calcaros,lucru interesant,deoarece,în rest,tot ce-i munte p'acolo ei stiau ca-s numai roci cristaline!Masivul Piatra Craiului(ca despre el este vorba),Königstein cum îl alinta strabunii nostri pe linie germanica,seamana cu o lama taioasa de joagar cu dintii îndreptati amenintatori ,spre înaltul cerului,aspectul de fierastrau fiind dat de numeroasele piscuri aliniate,parca, de o mîna divina:Vf. La Om, cunoscut si ca Piscul Baciului, avînd 2244 m e tatal lor;celelalte vîrfuri,un picut mai mici,dar la fel de tifrase,ar fi:Vf. Padina Popii(2025m), Vf. Ascutit(2150m), Vf. Timbalul Mare(2177m), Vîrful dintre Timbale(2170m), Vf. Sbirii(2220m), Vf. Caldarii Ocolite(2202m)!
Podoaba unica a Carpatilor,Craiului nu-i puteau lipsi legendele,care mai de care mai atragatoare;fantastice cabane nevazute, poieni ascunse, vai secrete populeaza folclorul local!Ba chiar unele voci  sustin c-ar exista niste tunele ce-ar face legatura între Kogaionul Dacic si Ceahlau;greu de crezut,da' suna fain,asa ca nu le contrazicem!
Ministresii stateau si-ascultau povestile zarnestenilor cu gurile cascate aristocratic(atît cît sa nu se vaza blehiu' de pe masele);unii dintre ei aveau un zîmbet neîncrezator în coltul buzelor,dar nu cîrteau ,dîndu-si seama ca n-au nimic de pierdut daca asculta,ba din contra!Cica învatasera de la ai mai batrîni ca povestile au o morala care,uneori e ca un fruct din care poti musca imediat, iar alteori ca o samînta, care, mai întîi, trebuie sa creasca;conteaza doar sa te amuze si sa-ti spuna ceva....nu neaparat un singur “ceva”! Si nici nu conteaza cînd...în general se întîmpla atunci cînd fiecare e gata sa înteleaga!
Scarpinîndu-se ,gînditori,în barbi,fermecati de frumusetea deosebita a reliefului accidentat si atinsi la lingurea de sumedenia de legende auzite, au hotarît ca zona respectiva sa devina rezervatie naturala!Hotarîre pe care au si legiferat-o în ziua de 28 a aceleiasi luni!Si uite-asa,am ajuns sa putem admira specii rare de Dianthus callizonus,minunata Hesperis nivea,binecunoscuta Minuatia transilvanica si atît de populara Leontopodium alpinum!Plus o fauna bogata-n animale ocrotite,din pacate,din ce în ce mai putine : rîs, urs,capra neagra, cocos de munte, cerbi, acvila de stînca!
Si asta a fost posibil doar pentru ca satenii aveau putere de convingere?!Sau pentru ca aia cocotati pe piedestale îsi plecau urechea si la prostime far' sa li se strepezeasca dintii?!Deh,cine stie...alte vremuri,alti oameni...tot oameni!

'Ai sa ne-auzim ascultatori!

C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu